PHP ile Neler Yapılabilir
Php Wamp Server Kurulumu
 

Php Sunucu Kurulumu ve Ayarları

Php sunucu tarafından yorumlanarak html e dönüştürülür ve sonuçlar internet tarayıcınız üzerinden size yansıtılır. Php yi kendi bilgisayarınızda  çalıştırabilmeniz için bilgisayarınızı php yi yorumlayabilecek bir sunucu gibi çalıştırmanız gereklidir.  Bunun için aşağıdaki yazılımlara ihtiyacınız vardır. Bu uygulamaları nasıl kuracağınız aşağıda açıklanmıştır. Bu kurulumlar ve ayarları ile  tek tek uğraşmak yerine isterseniz buraya tıklayarak wamp server kurulumunu yapabilirsiniz. Ancak yinede genel olarak aşağıda verilen bilgileri incelemeniz faydalı olacaktır.

  1. PHP kurulumu (Php komutlarının yorumlanabilmesi için)
  2. Apache web server (sisteminizi sunucu bilgisayar olarak calıştırabilmeniz için)
  3. Mysql (veri tabanı uygulaları için)
  4. PhpMyAdmin (mysql kolay bir şekilde yönetebilmeniz için)

Apache Nedir ?

"Apache projesi güvenliği, ticari dereceli, özellikli ve kaynak koduna bedava ulaşılabilir bir web sunucu uygulamasını amaçlayan işbirlikçi yazılım geliştirme çabasıdır. Proje dünya üzerinde iletişim, plan ve geliştirme için Web ve interneti kullanan gönüllüler grubu tarafından yönetiliyor. Bu gönüllüler Apache grubu olarak bilinirler. Buna ek olarak yüzlerce insanda bu projeye düşünce, kod ve belge katkısı yapar. Bu belge Apache Grubunun tarihini tanımlamak ve katılımcılarını tanımayı hedefler."  (belgeler.org dan alıntıdır.)

Apache Kurulumu

İlk olarak Apache'yi buradan indiriyoruz. İndirdiğiniz  dosyayı çalıştırırarak  kurulumu başalatabilirsiniz.  Kurulum biterken Domain adı vb. birtakım bilgiler isteyecektir .  Domain adını localhost yazıp geçmeniz yeterli olacaktır. Kurulum tamamlandığında görev çubuğunda (saatin yanı ) çalışan apache simgesi belirecektir bu simgeye tıklayarak apache yi başlatma(start)  veya durdurma (stop) işlemlerini yapabilirsiniz.

Kurulum bittikten sonra Apache yi başlatınız(start).   İnternet tarayıcınızda adres  satırına http://localhost/ yazdığınızda  “It works !” yazısı görüntüleniyor ise  Apache  sorunsuz bir şekilde kurulmuştur.

Php Kurulumu

İlk olarak buradan VC9 x86 Thread Safe  zip paketini indiriniz. İndirme tamamlandıktan  zip  dosyasını açarak içindeki dosyaları dışarı çıkartınız. Dosyaların bulunduğu dizinin adını php olarak değiştiriniz.

Apache' yi durdurarak  program files daki apache klasöründeki  Conf klasörü içerisinde bulunan  httpd.txt' u notepad yardımı ile açınız.   "C:/Program Files/Apache Software Foundation/Apache2.2/htdocs"  olan yerleri  "C:/public_html"  olarak değiştiriniz. Conf dosyası içerisinde en alt satıra

LoadModule php5_module "C:/php/php5apache2_2.dll"
AddType application/x-httpd-php .php
PHPIniDir "C:/php"

satırlarını ekleyiniz.

Aynı şekilde conf dosyası içerisine İsteğe bağlı olarak giriş sayfalarını tanımlama için de aşağıdaki satırları ekleyebilirsiniz.

<IfModule dir_module>
     DirectoryIndex index.php index.html default.html
</IfModule>

Bu ayarlar ile indirdiğiniz php dosylarını C:\php\ dizini içerisinde olduğunu apache ye tanıtmış ve giriş sayfası olarak da index.php, index.html, default.html , sayfalarını tanımlamış oluyorsunuz. Daha sonra rar dan cıkan php dosyalarınızın bulunduğu dizinin adını  php olarak değiştirdiğiniz dizini c'ye kopyalayınız .

C:\php içerisindeki  php.ini-development dosyasının adını php.ini olarak değiştiriniz. Php.ini yi not defterinde açınız .doc_root un olduğu satırı  doc_root = "C:\public_html"  şeklinde değiştiriniz.  Aynı şekilde extension_dir = "./"  bularak   bularak extension_dir = "C:\php\ext"  şeklinde değiştiriniz. extension_dir ın solunda ; (noktalı virgül) işareti var ise siliniz.

Sonra aşağıdaki satırlarıda aratarak  başlarındaki ” ; ” noktalı vürgülü silerek  PHP GD Kütüphanesini, mbstring'i ve mysql'i aktif hale getiriniz. İhtiyacınız olan farklı kütüphaneler olur ise benze şekilde aktif hale getirebilirsiniz.

;extension=php_gd2.dll
;extension=php_mbstring.dll
;extension=php_mysql.dll
;extension=php_mysqli.dll

c:\ sürücünde public_html adında bir dizin oluşturunuz. Apache yi yeniden başlatınız (restart)

Şimdi basit bir php dosyası yaparak php yi test edebilirsiniz.  Aşağıdaki kodları bit editörde yazarak test.php isiminde kayıt c:\public_html dizinine kayıt ediniz.

<?php
phpinfo();
?>

internet tarayıcınızı açarak adres satırına  http://localhost/test.php yazdığınızda php özellikleri ile ilgili bilgilerin olduğu bir sayfa görüntülenecektir.

Mysql Kurulumu

Mysql ile veritabanı uygulamaları hazırlayabilmeniz için Mysql i kurmanız gerekmektedir  Mysql in en son sürümünü buradan indirerek  kurunuz. Kurulumda adımları takip ederek onaylayınız. Kurulum sonunda  Mysql e ulaşabileceğiniz  root kullanıcısına ait  şifre belirledikten sonra kurulum tamamlanmış olacaktır.
Not :
root şifrenizi unutmayınız mysql e ulaşabileniz için sifreye ihtiyacınız olacaktır.

PhpMyAdmin Kurulumu

Mysql ile hızlı birşekilde veri tabanı hazırlamak veya düzenlemek için phpmyadmin ' i indirerek sisteminize kurabilirsiniz.  Phpmyadmin zip dosyasını www.phpmyadmin.net/home_page/downloads.php adresinden  indiriniz. Arşivi dışarı çıkartınız ve dizin adını pma olarak düzenleyiniz. Daha sonra pma dizinini c:\public_html içerisine kopyalayınız. c:\public_html\pma içerisindeki config.sample.inc.php dosyasının adını config.inc.php olarak değiştiriniz.

İnternet tarayıcınızda adres satırına http://localhost/pma yazarak phpmyadmine ulaşabilirsiniz. Kullanıcı adı kısmına root şifre kısmına da mysql kurarken vermiş olduğunuz şifreyi yazıp giriş yapabilirsiniz.