İstemci (Client) - Sunucu (Server)
 

Etkileşimli Web Uygulamalarına Giriş

Web siteleri, web tarayıcıları yardımıyla görüntülenen uygulamalardır. Web siteleri sabit içerikli olabileceği gibi kullanıcılarla etkileşime giren dinamik içerikli de olabilir.

Statik yani sabit içerikli sitelerde genellikle HTML (Hyper Text Markup Language) teknolojisi kullanılırken, dinamik içerikli sitelerde ise HTML ile birlikte ASP.NET, ASP, PHP gibi web programlama dillerinden faydalanılmaktadır.

Etkileşimli web uygulaması web sayfasının kullanıcıya özel olarak programlanmasıdır. Örnek olarak bir alış veriş sitesinde seçilen kategoriye uygun ürünlerin listelenmesi, bunları alış veriş sırasında sepete eklenmesi, ödeme işlemlerinin yapılması gibi işlemler kullanıcının isteği ile yapılan işlemlerdir.

Buna benzer olarak

  • ziyaretçi defteri
  • üyelik sistemleri
  • forum sayfaları
  • sosyal paylaşım siteleri
  • online bankacılık sistemleri

etkileşimli web sitelerine örnek olarak verilebilir.

Asp ve Asp.Net

Etkileşimli web uygulaması geliştirmeye yardımcı asp ve asp.net teknolojileri Microsoft firması tarafından üretilmiştir. ASP kısaltması, Active Server Pages kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır.

Active Server Pages kelimelerinin Türkçesi “Etkin Sunucu Sayfaları”dır.

.NET(dotnet) platformu; masaüstü, web ve telefon uygulamaları ve web hizmetleri sağlayan bir uygulama geliştirme platformudur.

ASP.NET, klasik ASP'ye kıyasla daha hızlı, işlevsel (fonksiyonel) ve güvenilirdir. ASP.NET, web uygulamaları geliştirme kavramına getirdiği yeni yaklaşım, yöntemler ve programlama tekniğiyle ASP'nin yeni bir sürümü olarak değil de farklı bir teknoloji olarak ele alınabilir. ASP.NET dosya uzantısı aspx dir. Aspx uzantısının açılıActive Server Pages Extended dır.

.Net Framework

.Net uygulamaları temelinde framework bulunur.Bu nedenle .net ile geliştirilen uygulamaların çalıştırılabilmesi için o sistemde framework' un uygun versiyonunun kurulu olması gereklidir.  .Net Framework gücünü içerisinde barındırdığı yüzlerce sınıf (class) kütüphanesinden alır. Bize sunucu tarafında çalışan bir yapı kurabilmemizi sağlar, olaya dayalı programlama modeli sayesinde daha hızlı ve verimli uygulamalar geliştirebilmemizi ve bunları istediğimiz programlama diliyle yazabilmemizi sağlar.

Asp.net ile bir proje, site yaparken kullanılan framework versiyonuna dikkat etmek gerekir. Çünkü yapılan siteyi yayınlarken sizin yazmış olduğunuz framework için gerekli desteğin sağlanması gereklidir. Özelliklle daha güncel bir framework de(Örnek: 4.5 versiyonunda ) hazırlanan bir projeyi daha eski bir framework (Örnek 3.5 versiyonu) kurulu sunucuda yayınlamak isterseniz sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Frameworkler arası dönüşüm yapmak mümkündür ancak Asp.net Framework 4.0 ile yazdığınız bir projeyi çeşitli nedenlerle daha sonra 3.0 a dönüştürürken, kullandığınız kütüphanelerin ya da class ların bir kısmına alternatif aramak zorunda kalabilirsiniz.

Çoklu dil desteğinin avantajları

  • Kod modülleri yeniden kullanılabilir. Bir kod modülü, bir dil içinde yazılıp farklı diller içinde kullanılabilir.
  • Tüm diller için object kütüphanesi aynıdır ve aynı object modeli kullanılır.
  • Eski dillerde yazılmış programlar güncellenebilir.
  • .NET Framework içindeki tüm diller eşit performansa sahiptir. Bütün .NET tabanlı diller Microsoft Intermediate Language (MSIL)'a derlenir. Tüm MSIL ler native kod'a derlenir. Bu run‐time'dır ve hepsi aynı derleyici kullanır.

 

Ekleyen:admin